svg
Lamp
svg

Tip

Stress we can!

Stress we can!

Wat stress betreft geldt de regel ‘less is more’ – in die zin dat je er beter te weinig dan te veel van hebt. Toch is een beetje stress zo nu en dan onvermijdelijk: net zoals het leven uit pieken en dalen bestaat, gaat ook je stressniveau soms omhoog en omlaag. Je allereerste sollicitatiegesprek? Piek! Rij-examen? PIEK! Geslaagd … of de job te pakken? Hé hé, eindelijk even uitblazen. Je snapt dus dat het eigenlijk heel logisch is dat je soms één brok zenuwen bent en zo hard met je been wiebelt dat je de halve aula door elkaar schudt. Niet erg. Behalve dan voor de rest van de aula.

Gezonde stress?

Dankzij gezonde stress schiet je in actie, ga je dingen ondernemen, en ontwikkel je jezelf. Het houdt je actief en kan ook een signaal zijn dat iets belangrijk is voor jou (zoals dat langverwachte rijbewijs of die toffe job!). Chronische stress is een ander paar mouwen. Heb je het gevoel dat stress je leven begint te bepalen? Trek dan tijdig aan de alarmbel.

ChallengeChallenge!

Deze challenge is een ‘specialeke’ omdat de invulling ervan voor iedereen anders is. Mediteren is een optie (er zijn heel wat apps die je daarmee op weg kunnen helpen), maar de zen-aanpak is niet voor iedereen weggelegd. Sommige mensen gaan eerder om met stress door net actief bezig te zijn. Sport, creativiteit … Of ze praten erover met vrienden, hun ouders of collega’s. Deel met vrienden hoe jij omgaat met stressy moments , misschien inspireer ze je wel!

PS: Kamp je met chronische stress die je fysieke en/of mentale gezondheid aantast? Praat erover met iemand die je vertrouwt. Heb je nood aan een gesprek met een neutrale professional? Bij TeleOnthaal (of bij je huisarts) kan je altijd terecht met je verhaal. Onpartijdig advies of gewoon een luisterend oor: zij nemen je stressklachten serieus.

Bekijk alle tips & challenges

Doe desoaptest

Je mental health test en train je niet op de loopband, maar hoe dan wel? Via deze interactieve soap, natuurlijk!

In 9 mini-episodes helpen we je in te schatten of jij jezelf liket. Met of zonder filter. PLAY >>>